Lokale vereniging

De vereniging bestaat uit een kleine groep enthousiaste imkers. Het merendeel is woonachtig in de gemeente Baarn en heeft daar ook de bijenvolken staan. Er zijn ook leden in Soest.

Baarn is een groene en bloemrijke gemeente omgeven door bossen, weilanden en in het oosten begrensd door de rivier de Eem met rijke oevers. Als bijenhouder in Baarn bevind je je in drachtrijk gebied. Voor bijenvolken is van maart tot zeker tot en met de bloei van de linde in juni/juli vrijwel jaarlijks voldoende voedsel te verzamelen.

Op plekken binnen en buiten de bebouwde omgeving zijn bijenstanden van de vereniging. Daar kunnen volken zonder overlast voor omwonenden ongestoord uitvliegen.

TIJDENS HET BIJENSEIZOEN GONST HET IN DE VERENIGING NIET ALLEEN VAN DE BIJEN,
MAAR OOK VAN DE IMKERERVARINGEN

Activiteiten

De basis van de vereniging is het houden en verzorgen van honingbijen én het geven van voorlichting daarover, ook over het belang van biodiversiteit en de noodzaak van een bloemrijke omgeving.

De vereniging presenteert zich jaarlijks tijdens de Landelijke Open Imkerijdag. Bezoekers kunnen er genieten van Baarnse honing (is ook te koop). Leden vertellen met veel enthousiasme over het houden van bijen. Neem zelf een kijkje in een volk achter plexiglas.

Voor leerlingen van de Baarnse basisscholen geven imkers bijenlessen.

Landelijke organisatie

De bijenhoudersvereniging Baarn is een van de circa 200 lokale verenigingen die zijn aansloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV), gevestigd in Ede.

Heb je een vraag? Klik door naar contact voor gegevens of een formulier.

Sinds 1925

Bijenhouders in Baarn en directe omgeving zijn al bijna een eeuw lang verenigd. In 1925 sloegen imkers de handen ineen en richtten de afdeling Baarn op als onderdeel van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN). Die verbinding met de landelijke vereniging is dus nog steeds, maar sinds 2006 onder de naam Nederlandse Bijenhoudersvereniging.
Lees meer over de historie >