Zelf bijenhouder worden?

Het houden van honingbijen is voor de meeste mensen hobby. Slechts enkelen zijn professioneel imker.

Honingbijen hebben al een tijdje je interresse. Je hebt er al wat over gelezen en gezien en bent gefascineerd geraakt over hoe een bijenvolk functioneert. Je denkt er zelfs over bijen te gaan houden. Hoe begin je? De Baarnse imkers helpen bij het zetten van de eerste stappen, door je bijvoorbeeld met bijenvolken kennis te laten maken.

Het houden van bijen is niet alleen bezig zijn met bijenvolken. Het maakt je ook alert op de omgeving en de omstandigheden waarin de bijen het jaar rond moeten leven.

Een aantal tips

Volg een introductie- of beginnerscursus
Ieder voorjaar starten (februari tot september) cursussen voor het houden van bijen. Je leert in een introcursus de beginselen van het omgaan met honingbijen. Een beginnerscursus leidt op het zelfstandig kunnen werken met bijenvolken met na afloop het NBV diploma beginnend imker.
Kijk voor de locaties en data op de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Word lid van een lokale bijenhoudersvereniging
Succesvol bijenhouden is afhankelijk van veel factoren. Een lokale bijenhoudersvereniging is een uitstekende plek om ervaring te delen, zowel voor beginnende en gevorderde imkers. 
De vereniging Baarn heeft verschillende locaties waar bijenvolken kunnen staan. Wil je lid worden van de bijenhoudersvereniging in Baarn dan is aanmelden via de landelijke NBV de juiste weg. In het aanmeldformulier geef je dan aan dat je bij Baarn wilt aansluiten.

Eerst even oriënteren? Prima. Neem contact op met de secretaris voor een afspraak.

Bezoek de Landelijke Open Imkerijdagen 
Maak kennis met imkers en ontdek meer over bijen. De Open Imkerijdagen vinden jaarlijks plaats in juli in en om het natuur- en milieucentrum ‘De Groene Inval’.