Open Imkerijdag

Kennismaken met honingbijen en imkers

12e Landelijke Open Imkerijdag

In het weekend van 8 en 9 juli ’23 openen tijdens de Landelijke Open Imkerijdag de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek. Ook de Baarnse imkers zijn van de partij. het is voor de 12e keer dat dit landelijke imkerevenement plaatsvindt.
Op zondag 9 juli kun je van 11 tot 16 uur terecht in en om het Natuur- en Milieucentrum ‘De Groene Inval’, Geerenweg 8, Baarn. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Wat is er zoal te beleven?
Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 30.000 – 40.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook inspelen op het weer en wat de natuur in de omgeving biedt. Voor de meeste imkers in het slingeren, het oogsten van de gewonnen honing een jaarlijks hoogtepunt. Tijdens de Open Imkerijdag kun je vers gewonnen honing proeven én kopen, je kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien.

Maak zelf een kaars van echte bijenwas. Loop binnen in de bijenstal. Het is er een en al bedrijvigheid. Al dat gezoem om je heen is vast wel wennen, maar veilig met een beschermende kap op zul je merken dat bijen helemaal niet eng zijn.
Zou je ook imker willen worden? Vraag aan de aanwezige imkers hoe dat ik zijn werk gaat.