Zwermen
Bijenzwerm in Baarn e.o.
Heb je een zwerm van honingbijen in de tuin of er ergens in de buurt gezien, laat het de Baarnse imkers weten. We halen graag in Baarn of directe omgeving de zwerm op. Of we de zwerm kunnen scheppen is afhankelijk van bereikbaarheid van de zwerm. Overleg erover met de imker. Mocht er een trapje nodig zijn dan daar graag in voorzien.
Weet je niet zeker of het bijen zijn, kijk dan eerst bij wie is wie in deze pagina.
Bel met een van de volgende imkers:
- Frank Moens: 06-443 723 38
- Geurt Wegerif: 06-866 583 25
- Danny ten Hoedt: 06-151 397 17
- Gert-Jan Kok: 06-249 605 24
- Oscar Olsson: 035-602 94 95
Amersfoort e.o.
Voor het melden van bijenzwermen in Amersfoort en aangrenzend in Soest kun je terecht bij de vereniging Eemkwartier.
Niet gevaarlijk
Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om je te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen. Mocht je onverhoopt toch gestoken worden lees dan dit protocol over hoe je moet handelen bij bijensteken.
Bijenvolken vermeerderen zich door te zwermen. Ongeveer de helft van het volk vertrekt met de koningin in hun midden en gaat op zoek naar een nieuw onderkomen. Het duurt een dag of wat voordat ze die nieuwe vestigingsplek hebben gevonden. Eerst maken ze een tussenstop. Verkenner-bijen gaan van daaruit op zoek naar een geschikte plek en komen dat melden als die is gevonden. De zwerm vertrekt daarheen. Meestal is dat de volgende dag.
Bijenzwerm scheppen
Een zwerm ‘scheppen’ moet bij voorkeur tijdens die tussenstop als de zwerm ergens hangt aan een boomtak, in een struik, aan een fiets, een hekje of wat dan ook. Meestal kan de imker er dan goed bij om het volkje af te schudden in een kieps (een korfje). Daarna wordt het volkje in een nieuwe behuizing ondergebracht.
Wie is wie?
Bijenzwermen komen alleen voor bij honingbijen. Maar zowel honingbijen, hommels als wespen leven in een volk. Honingbijen het hele jaar, hommels en wespen alleen gedurende april tot september.
Wespen maken een nest van cellulose (papierachtig), honingbijen en hommels doen dit met was. Honingbijen maken de verticaal gebouwde honingraat vorm, hommels ook bekertjes gegroepeerd in allerlei maten.
Bijen en hommels zijn uitgesproken bloembezoekers. Ze leven van nectar en stuifmeel. Wespen zijn vleeseters en vallen alleen aan het eind van de zomer op als ze op zoek zijn naar zoetigheid.